Ile uwagi poświęcasz zdrowiu swojego serca? Czy wiesz, jak dbać o zdrowe serce? Wiedz, że serce jest najważniejszym mięśniem w naszym ciele i pełni funkcję dostarczania komórkom pokarmu i tlenu. Stare chińskie przysłowie mówiło już: „Codziennie poprawiamy włosy, dlaczego nie nasze serce?”
Z pewnością ta refleksja przedstawia afektywną, emocjonalną percepcję. Jednak czy zgadzasz się, że możemy również spojrzeć na to z perspektywy bardziej skoncentrowanej na zdrowiu sercowo-naczyniowym?W tym tekście dowiemy się, jak zachować zdrowe serce dzięki prostym nawykom, które wpisują się w rutynę.
Główne choroby i czynniki ryzyka dla zdrowia serca
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) problemy sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów na całym świecie. Szacuje się, że każdego roku w wyniku tych chorób umiera około 17 milionów ludzi. Mówiąc o Brazylii, powikłania sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów w populacji brazylijskiej. Aby dać ci wyobrażenie, więcej ludzi umiera z powodu problemów z sercem niż z powodu różnych rodzajów raka, przemocy i wypadków drogowych.
Główne choroby serca to:
•Nadciśnienie tętnicze;
•Choroba wieńcowa;
• Choroba naczyń mózgowych;
• Choroba tętnic obwodowych;
• Choroba reumatyczna serca;
• Kardiopatia kongeniczna.
Choroby te mogą być spowodowane kilkoma czynnikami, takimi jak wysokie ciśnienie krwi, niedrożność tętnic wieńcowych, nagromadzenie blaszek tłuszczowych, dysfunkcja naczyń krwionośnych ośrodkowego układu nerwowego lub nieprawidłowości, które powstają w strukturze lub funkcji serca.
Następnie dowiedz się o czynnikach ryzyka, które przyczyniają się do rozwoju problemów sercowo-naczyniowych, które w okresie od stycznia do sierpnia 2019 r. w Brazylii doprowadziły do śmierci ponad 289 000 osób.
Czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych:
• Cukrzyca;
•Nadciśnienie;
• Palenie;
• Naprężenie;
• Otyłość;
• Choroba tarczycy;
•Wysoki cholesterol;
•Historia rodzinna.
Dobre nawyki, które ratują życie
Teraz, gdy znasz główne choroby serca i czynniki ryzyka, które przyczyniają się do ich pojawienia się, wiedz, że można poprawić profilaktykę.Według Ministerstwa Zdrowia to 10 przykazań zdrowego serca, które są zgodne z innymi zaleceniami na całym świecie:
1. Unikaj palenia;
2. Powiedz nie otyłości;
3. Ćwicz regularnie;
4. Kontroluj ciśnienie krwi;
5. Dobrze wybieraj pokarmy;
6. Kontroluj cholesterol;
7. Zmniejsz codzienny stres;
8. Dowiedz się, czy masz cukrzycę;
9. Nie zaniedbuj wypoczynku;
10. Prowadź regularne konsultacje lekarskie.
Składniki odżywcze sprzymierzone z sercem
Oprócz wspomnianych nawyków nie możemy zapomnieć o jedzeniu. Istnieją składniki odżywcze, które są bardzo dobre dla zdrowia układu krążenia, a jeśli zwrócimy uwagę na kolor każdej żywności, możemy określić, jakie substancje może nam ona zaoferować. Ale jak to możliwe?
Czerwonej żywności, takiej jak pomidory, nadaje ten ton dzięki obecności likopenu, przeciwutleniacza, który pomaga zapobiegać złemu działaniu LDL (złego cholesterolu). Najbardziej pomarańczowe, takie jak marchew, są bogate w beta-karoten, który działa przeciw utlenianiu cholesterolu, co może zapobiegać tworzeniu się blaszek zatykających tętnice. (5)
Na liście znajdują się również fioletowe odcienie, które przynoszą antocyjany, które nie tylko pomagają w utrzymaniu LDL, ale także zwiększają poziom HDL (dobrego cholesterolu). Inne pokarmy, takie jak brokuły, cukinia i ciemnozielone liście są również mile widziane, ponieważ zapewniają wysoki poziom potasu, który pomaga rozluźnić tętnice. Dlatego przy aktualnym krążeniu krwi ciśnienie krwi pozostaje stabilne.
Włączenie do diety kasztanów, orzechów włoskich i migdałów, w umiarkowany sposób, może zapewnić przyswajanie dobrych tłuszczów, selenu i witaminy E, które chronią ściany naczyń. Pokarmy bogate w błonnik, takie jak fasola, owies, pomarańcze, papaja, kiwi, mogą również przyczynić się do dobrego zdrowia układu sercowo-naczyniowego, ponieważ pomagają kontrolować poziom cholesterolu.
Po brazylijskiej diecie kardioprotekcyjnej
Czy słyszałeś o Dica BR? Wytyczne te zostały przygotowane w oparciu o typową brazylijską żywność w celu ochrony zdrowia układu krążenia. Symbolizowany przez brazylijską flagę, jest podzielony na grupy żywnościowe według kolorów flagi: zielonej, żółtej i niebieskiej. Jak wiemy, każdy kolor ma swój odpowiedni obszar na fladze kraju, więc konsumpcja grup żywności musi przebiegać zgodnie z tą samą logiką. Wyglądać:
Powinieneś spożywać więcej produktów z grupy ZIELONEJ, ponieważ jest to kolor, który najbardziej pokrywa brazylijską flagę. Produkty z tej grupy obejmują warzywa (sałata, kapusta, brokuły itp.), owoce (cytryna, ananas, pomarańcza, winogrona itp.), warzywa (marchew, cukinia, pomidor itp.), rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica itp.) oraz mleko i jogurty bez tłuszczu.
W grupie ŻÓŁTE spożycie pieczywa, zbóż, gotowanych bulw, mąki, nasion oleistych i olejów roślinnych powinno być umiarkowane. Pokarmy z tej grupy to również: makaron, miód, guawa, konfitura z dyni, kokada i galaretka owocowa. Wreszcie w grupie BLUE znalazły się produkty, które powinny pojawiać się w niewielkich ilościach w posiłkach, takie jak wołowina, wieprzowina, kurczak i ryby, sery białe i żółte, jajka, masło, domowe słodycze (budynie, ciasta, paszteciki, musy), mleko skondensowane i śmietana. Zobacz więcej na https://jaw.pl/2022/02/zdrowie-musi-byc-na-pierwszym-miejscu/
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.